Kvällsfika a´la Thore

Kvällens kärlek bestod,mackor,riskvikk och kaffe... 
Maten avnjöts under ett "Sex and the city" avsnitt 
Om ni vill ha en himmelskt stund, här är recpeten.

Thores kaffelatte special



Du behöver:

Lagom stor kastrull
Neskaffe
Mjölk
Visp
Kanel
Glas

Gör såhär:

Sätt på pannan på lämplig värme. Ställ kastrullen på plattan. Häll i lagom mycket mjölk och tillsätt neskaffe i mjölken. Kaffe efter behag som Melker Melkersson skulle sagt. Nu kommer det kritiska ögonblicket. Du kan inte gå ifrån mjölken för att "bara" göra något så länge. Mjölk kokar lätt fast i kastrullen,vilket gör det svårt att diska kastrullen. Vispa kaffet under uppkokningen,vilket gör att kaffet blir luftigt och gott. Det gäller att ta bort kastrullen ifrån plattan i exakt rätt tid för att få rätt temperatur. Nu ska du hälla upp kaffet i ett glas,kaffet är varmt och du måste hälla försiktigt så att du inte får på handen eller på någon annan/annans kroppsdel.
Nu häller du i lite mer mjölk i kastrullen,ställer på den på plattan. Sen vispar du som en tok tills du får ont i armen,vid den tiden borde du ha ett fint skum i kastrullen. Häll nu på skummet på kaffet,tillsätt  kanel som pricken över i:et.



Riskvikk med hjortonsylt



Du behöver:

Sked
Djup tallrik
Riskvikk
Hjortonsylt
Sax
Micro


Gör såhär:

Här handlar allt om förberedelser. Jag har förberätt  lite genom att göra sylt av bären jag plockat i skogen.
Om ni inte har gjort det får ni koka sylten först.

Klipp upp Riskvikk-förpackningen,akta fingerstumparna,det är lätt hänt att dom slinker i mellan. Häll upp lagom mängd i en djup tallrik. Viktigt att tänka på är att det är väldigt mättande,så ta hellre två gånger.
Värm en lagom mängd sylt i micron. Tänk på att det ska vara lagom mycket sås i förhållande med Riskvikken,det får inte bli för mycket eller för lite. Lite extra koncentration i det här stadiet.
När sylten är varm häller du den i tallriken. Färdigt att serveras.



Leverpastej mackor


Du behöver:

Leverpastej
Smör
Bröd
Kniv

Gör såhär:

Ta fram så många mackor du önskar ha leverpastej på. Ta alltid smöret först sen leverpastej.  För att få mackorna perfekta är det viktigt att få rätt mängd smör i förhållande med pastejen. När du har smörat mackorna noggrant
är det dags för pastej. Försök att få lika mycket pastej som smör. Smöra på pastejen så ordentligt så att inga smörklickar syns genom pastejen. Mackan blir inte lika god då.



När du har gjort alla moment slår du på ett "Sex and the city" avsnitt och njuter av bra tv och gott kvällsfika.



image813


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback